Reja kokoši nesnic

Na kmetiji Zakrašnik se že od leta 1976 ukvarjamo z rejo kokoši nesnic. Dejavnost je v tem času prešla že na drugo generacijo, svoje pridobljeno znanje in izkušnje pa stalno nadgrajujemo in vam tako lahko vsak dan ponudimo sveža kakovostna jajca.

Čedalje več ljudi želi vedeti, od kod izvira njihova hrana, zato smo se odločili, da vam natančneje predstavimo našo dejavnost. Naše kokoši redimo v hlevski reji tako, da imajo dovolj prostora, da se prosto gibljejo, uporabljajo gnezda, nastilj za brskanje, prašne kopeli in gredi za počitek. Poleg proizvodnje na naši kmetiji opravimo tudi procese sortiranja, pakiranja in distribucije domačih jajc.

Naša najpomembnejša naloga je zagotavljanje kakovosti, ki jo že vsa ta leta skrbno izvajamo in nadgrajujemo. Ker se zavedamo pomena sonaravnega bivanja, pri proizvodnji izvajamo tako prakse prijazne živalim, kot tudi ljudem in okolju. Ves čas skrbimo za kontrolo zdravstvenega stanja kokoši, saj le zdrava kokoš lahko znese kakovostno jajce. Nadzor stalno vršimo tudi nad zdravo in uravnoteženo prehrano kokoši, kar jajcem zagotavlja ustrezno hranilno vrednost.

Splošno o jajcih

Jajca veljajo za najpopolnejše živilo, popoln izdelek narave. Vsebujejo namreč več kot 80 hranilnih snovi potrebnih za človeški organizem: najkakovostnejše beljakovine (vse esencialne aminokisline) ter veliko količino vitaminov in mineralov (vitamin A, vitamin D, vitamin B6, vitamin B12, riboflavin, folno kislino, holin, železo, kalcij, fosfor, kalij, cink…)

Zadnje čase uživanje jajc po krivem obtožujejo kot pomemben dejavnik pri povečanem holesterolu. Jajce ali dva dnevno ob uživanju prehrane z manj maščob ne povečuje holesterola, ampak pa izboljšuje razmerje med dobrim (HDL) in slabim (LDL) holesterolom. Glavni krivec za povečan holesterol je genetska struktura posameznika ter s tem povezana presnova organizma in način življenja (stres, onesnaženost okolja, …)

Hranilne vrednosti

Kalorična vrednost 70 kcal / 292.88 kJ
Beljakovine 6 g
Maščobe 5 g
Ogljikovi hidrati 1 g
Holesterol 195 mg
Natrij 65 mg

Vitamini, minerali in njihovi učinki

Vsebnost Učinek
Železo Prenaša kisik do celic, pomaga preprečevati slabokrvnost
Vitamin A Pomaga vzdrževati zdravo kožo in očesno tkivu
Vitamin D Krepi kosti in zobe, ščiti proti nekaterim vrstam raka in avtoimunskim boleznim
Vitamin E Antioksidant, ki ima pomembno vlogo pri vzdrževanju zdravja
Vitamin B12 Pomaga preprečevati srčno-žilne bolezni
Folna kislina Pomaga pri gradnji in obnavljanju celic
Beljakovine Bistvenega pomena pri izgradnji in obnavljanju mišic, organov, kože, las in drugih telesnih tkiv
Selen V kombinaciji z vitaminom E igra vlogo antioksidanta

Karakteristike jajc

Jajca se med seboj razlikujejo po barvi in teži. Kokošje jajce ima pol milimetra debelo lupino, katere trdota in barva (od snežno bele do kavno rjave in celo zelenkaste) sta odvisna predvsem od pasme in prehrane kokoši. Pod lupino sta dve ovojnici, med katerima je na debelejšem koncu zračni žep, ki se s staranjem jajca povečuje.

Jajca po velikosti ločimo na (po standardih EU):

 • S (mala, do 53 g),
 • M (srednja, 53 do 63 g),
 • L (velika, 63 do 73 g) in
 • XL (debela, nad 73 g).

V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti L.

Po uredbah EU pri jajcih ločimo naslednje kakovosti:

 • kakovostni razred A ali sveža jajca (jedilna jajca, prebrana, da med njimi ni umazanih, strtih ali natrtih)
 • kakovostni razred B ali jajca drugega ali nižjega razreda (namenjena so industrijski predelavi).

Na kakovost jajca vpliva tudi starost, ki jo štejemo od dneva znesitve. Jajca imajo rok uporabe 28 dni.

Vsa jajca morajo biti označena v skladu s predpisom, ki ureja označevanje jajc. Zato moramo biti pri nakupu jajc pozorni na njihove oznake:

 • oznaka: način reje kokoši
 • oznaka: država porekla
 • oznaka: nadzorni veterinarski organ
 • oznaka: registrska številka proizvajalca

Po načinu reje kokoši ločimo:

 • 0 – jajca ekološke reje,
 • 1 – jajca proste/pašne reje,
 • 2 – jajca hlevske/talne reje in
 • 3 – jajca baterijske reje;

NASVET ZA NAKUP: Jajca kupujemo sproti, saj so lahko dostopna, najboljša pa so sveža. Pri nakupu preverimo, če so jajca cela in brez vidne umazanije. Sveža jajca naših kokoši lahko kupite v naši trgovini ali v okoliških trgovinah.