Aktivnosti

"Na naši kmetiji na Svetem Lenartu nad Škofjo loko ne boste navdušeni samo nad mirnostjo in spokojnostjo, s katero bo narava delovala na vaše počutje, ampak boste lahko občutili tudi našo prijaznost, gostoljubnost, in domačnost. "

Gospodar Miha

Smučišče STARI VRH – oddaljenost 500m

Smučišče Stari vrh je osrednji zimskošportni turistični center Škofjeloškega hribovja, saj se nahaja v neposredni bližini velikih mest (Škofja loka 13 km, Ljubljana 35 km, Kranj 24 km, Kamnik 40km). Znano je predvsem zaradi svoje osvetljene proge, ki ponuja odlično nočno smuko.

Smučišče se razprostira na 55 hektarih površine in ponuja 12 km odlično urejenih smučarskih prog na nadmorski višini od 580 m do 1217 m. Ob ugodnih vremenskih razmerah, so le-te naravno zasnežene. V primeru pomanjkanje snežnih padavin je smučišče do 95% zasneženo z umetnim snegom. Smučarske proge so primerne za vse zahtevnostne ravni smučarjev – od začetnikov (lahke proge – 4 km), srednje izkušenih (srednje težke proge – 6 km) do vrhunskih smučarjev in tekmovalcev (proge za najbolj zahtevne smučarje – 2 km). V Snežnem parku je na voljo, sankališče, »bob« steza za drčanje z zračnicami, manjša skakalnica in različna otroška igrala.

Naravna hrana

Obiskovalcem lahko vsakodnevno ponudimo na kmetiji pridelano naravno hrano: vse vrste zelenjave, terjak – bezgov koncentrat, ki naj bi veljal za ljudsko zdravilo, sveža kokošja jajca ter izdelke iz domačih jajc (piškoti, rezanci flancati…). Svoj jedilnik boste lahko dopolnili z: borovnicami, malinami, gobami, kostanjem in drugimi sadeži, ki jih skrivajo okoliški gozdovi. Najboljši čaj boste zvarili iz zdravilnih zelišč z bližnjih travnikov.

Kmečka opravila in domače živali

Vsem zainteresiranim bomo pokazali kmetijo ter njene značilnosti in prikazali osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti. Tako si boste lahko na naših pašnikih pobliže ogledali pestro paleto domačih živali: kokoši, gosi, ovce, svinje, mačke, pse,…; za vse je dovolj prostora na našem kmečkem dvorišču. Sodelovali boste lahko pri košnji trave in zavonjali, kako lepo diši sveže seno.

Spoznali boste, kako poteka življenje na kmetiji v tesni povezavi z domačimi živalmi, čebelami v panju in gozdom v neposredni bližini, kar vam bo pričaralo obilo novih izkušenj, presenečenj in veselih trenutkov.

Športne aktivnosti

Tudi za ljubitelje aktivnega preživljanje počitnic ne bo zmanjkalo aktivnosti:

 • Izleti in pohodništvo: cerkev na Sv. Lenartu /15 min hoje/, Stari vrh /1 ura/, Miklavška gora /1,5 ure/, Stirpnik /1,5 ure/, Koprivnik /2 uri/, Mladi vrh /2 uri/, Lubnik /2,5 ure/, Blegoš /3 ure/, in številne krajše a nič manj lepše poti.
 • Smučanje in smučarski teki na Starem vrhu /cca 500 m/, Soriški planini /20 km/ ali Črnem vrhu /20 km/
 • Gorsko kolesarjenje in kolesarjenje po okoliških poteh po Selški in Poljanski dolini…
 • Lov /po dogovoru z lovsko družino Selca/
 • Rečni ribolov /po dogovoru z Ribiško družino Železniki/
 • Tenis /Stari vrh, Selca, Železniki/
 • Plavanje v pokritem bazenu v bližnjih Železnikih ali v reki Selška Sora.
 • Savna /Železniki/.
 • Tek v naravi

Dan oglarjev – Stari vrh

Dan oglarjev je tradicionalna, kulturno etnografska prireditev, ki jo Turistično društvo Stari vrh organizira vsako leto na prvo avgustovsko nedeljo že od leta 1972. Prireditev sestavlja več različnih sklopov :

ETNOGRAFSKI – Domačini in turistični delavci Starega vrha prikažejo postopek pridobivanja in uporabe oglja, kot je bilo to v navadi včasih, ko še ni bilo moderne mehanizacije. Prikazano je delo:

 • drvarjev (priprava drv za kopo z ročnim orodjem),
 • oglarjev (postavljanje kope, kuhanje kope in včasih tudi trganje kope) in
 • uporaba oglja v kovaštvu (spretni kovači oblikujejo orodje iz kosov železa segretih na vročem oglju po starih postopkih)

KULTURNI – Svoje spretnosti prikažejo folklorne skupine, ljudski godci in pevci, drugi glasbeniki, igralci, recitatorji …

ZABAVNI – Obiskovalcem je omogočeno pokušina domačih dobrot, koparskih žgancev in črnega kofeta ter »Tazelenga«, ki je prava oglarska pijača. Seveda so na voljo tudi dobrote z žara, oglarska »piška« in druge specialitete.

Druge turistične destinacije in prireditve

Ostale tradicionalne prireditve na Škofjeloškem območju: Slovenski klekljarski dnevi (Žiri), Teden obrti in podjetništva na Loškem, Teden podeželja na Loškem, Historial Škofja Loka (Škofja Loka), Čipkarski dnevi (Železniki), Luč v vodo (Železniki), Zelefest (Zali Log), Dan teric (Davča), Andrejev sejem (Železniki), Pokal Loka, Tek 4 mostov, Pisana Loka (poletne prireditve v Škofji Loki), Beli december (zimske prireditve v Škofji Loki)

 

V primeru, da bi želeli obiskati turistično bolj znano destinacijo; naša kmetija se nahaja zgolj uro ali dve vožnje do najbolj znanih turističnih zanimivosti v Sloveniji.

Portorož, Piran – 150km

Postojnska jama – 85km

Ljubljana – 36 km

Škofja loka – 13km

Kranjska gora – 81km

Bled – 50km

Bohinj – 75km

Letališče Brnik – 31km